نمک‌های‌ نیترات

نمک‌های‌ نیترات

کود، هرگونه مواد طبیعی یا غیرطبیعی است که به خاک یا بافت گیاهان اضافه می‌شود تا یک یا شمار بیشتری از مواد مغذی موردنیاز رشد گیاه تأمین گردد. برای آنکه خاک از لحاظ مواد غذایی پرشمار دچار کمبود نباشد به‌کارگیری کود بسیار سودمند خواهد بود. گونه‌های مختلفی از کود با پایه طبیعی و تولیدشده به روش صنعتی وجود دارد.

<< آنچه در این مقاله خواهید خواند:

>>>>1.نمک‌های نیترات

>>>>2.نیترات سدیم

>>>>>>>>1.2.کاربردهای نیترات سدیم

>>>>>>>>2.2.کود نیترات سدیم

>>>>>>>>3.2.مزایای استفاده از کود نیترات سدیم

>>>>3.نیترات پتاسیم

>>>>>>>>1.3.کاربردهای نیترات پتاسیم

>>>>>>>>2.3.کود نیترات پتاسیم

>>>>>>>>3.3.مزایای استفاده از کود نیترات پتاسیم

>>>>4.نیترات کلسیم

>>>>>>>>1.4.کاربردهای نیترات کلسیم

>>>>>>>>2.4.کود نیترات کلسیم

>>>>>>>>3.4.مزایای استفاده از کود نیترات کلسیم

>>>>5.نیترات آمونیم

>>>>>>>>1.5.کاربردهای نیترات آمونیم

>>>>>>>>2.5.کود نیترات آمونیم

>>>>>>>>3.5.مزایای استفاده از کود نیترات آمونیم

> نمک‌های نیترات

نمک‌ها ترکیباتی یونی می باشند که از دو یون مثبت و منفی  به گونه ای تشکیل شده اند که ترکیب آن ها دارای بار خنثی باشد. در نمک های نیترات, یون منفی را نیترات با فرمول شیمیایی NO3- تشکیل می دهد و در طرف دیگر یک عنصر فلزی یا غیر فلزی قرار می گیرد. نمک‌ های نیترات معمولا به راحتی در آب قابلیت انحلال پذیری دارند و اکسید کننده‌های بسیار قوی می‌باشند. مهم ترین کاربرد این مواد در تولید انواع کود می‌باشد به‌طوریکه نیترات یکی از عناصر سه گانه تشکیل دهنده تمام کود های شیمیایی است. زیرا نیتروژن بزرگ ترین تشکیل دهنده اتمسفر کره زمین است و نیترات در حقیقت نوع جامد این عنصر است که در ساخت DNA و تولید برگ و فتوسنتز در گیاهان کاربرد دارد. برخی از انواع نیترات نیز به علت ترکیب ناپایداری که دارند دارای خاصیت انفجاری بوده و در صنایع نظامی مورد استفاده قرار می گیرد. نمک های نیترات اکثرا از یک اتم مرکزی احاطه شده با اتم های اکسیژن و نیتروژن ایجاد شده اند.

> نیترات سدیم

نیترات سدیم یک ترکیب شیمیایی با فرمول NaNO3 می باشد و نمک نیترات فلز قلیایی است. فرم معدنی آن به عنوان نیتراتین، نیتراتیت یا سودا نیتر شناخته می شود. نیترات سدیم یک جامد سفید رنگ است که در آب بسیار محلول می باشد و یک منبع موجود به راحتی از آنیون نیترات (–NO3)  است. این ترکیب شامل کاتیون سدیم (+Na) و یک آنیون نیترات (–NO3) است که با پیوند یونی به هم متصل شده اند.

سدیم نیترات، غیر قابل احتراق است، اما سوزاندن مواد قابل احتراق را تسریع می بخشد. اگر به مقادیر زیادی در آتش سوزی نقش داشته باشد یا مواد قابل احتراق به خوبی ریز تقسیم شود، ممکن است انفجار رخ دهد. تحت قرار گرفتن طولانی مدت در معرض گرما یا آتش نیز، امکان انفجار این ماده وجود دارد. لازم است بدانید که اکسیدهای سمی نیتروژن در آتش سوزی تولید می شود.

>> کاربردهای نیترات سدیم

>>برای تولید کودها

>>مواد شیمیایی

>>صنعت رنگ

>>استخراج طلا

>>برای بسترهای گرمایی

>>بمب های دودزا و مواد منفجره

>>مینای شیشه و سفال

>>به عنوان ماده اولیه تولید اسید نیتریک

>>جایگزین مناسبی برای باروت

>>برای تولید نمکی مانند نیترات پتاسیم

>>به عنوان اکسید کننده در چندین نوع آتش بازی

>>مواد نگهدارنده صنایع غذایی

>>در صنعت فاضلاب برای تنفس میکروارگانیسم تخریب

>>برای افزایش سطح نیترات در آب و جلوگیری از رشد باکتری ها

>>به منظور ذخیره گرما و برای انتقال گرما در نیروگاه های خورشیدی

>> کود نیترات سدیم

وسیع ترین کاربرد این ترکیب استفاده از آن ها به عنوان کود می باشد. این ترکیب حاوی همه‌ی مواد غذایی ماکرو مورد نیاز برای رشد گیاهان می باشد. این نمک به دلیل حلالیت زیاد در آب، هزینه کم و مقدار نیتروژن، در کودهای مختلفی استفاده می شود. این کود ۱۶ درصد ازت دارد و برای خاک‌های اسیدی مفید است. این کود همانند نیترات پتاسیم کاملا محلول در آب است که به صورت مصرف خاکی، کود آبیاری و محلول پاشی قابل استفاده میباشد. از نیترات سدیم یا سدیم نیترات برای تولید اسید نیتریک که خود ماده اولیه تولید کود شیمیای می‌باشد نیز استفاده می‌شود. نیترات سدیم به دلیل داشتن نیتروژن در ساختار خود به عنوان ماده ای موثر در رشد گیاهان می باشد به طوری عدم دسترسی به نیتروژن می‌تواند منجر به کاهش رشد در گیاهان گردد. نیتروژن موجود در نیترات سدیم خیلی زود توسط ریشه‌های گیاهان جذب می شود بنابراین در تولید کودهای شیمیایی از این ماده استفاده می گردد.

>> مزایای استفاده از کود نیترات سدیم

>>بهبود رشد رویشی

>>افزایش جذب پتاسیم، کلسیم و منیزیم

>>افزایش میزان تولید و بهبود کیفیت محصول

>>افزایش مقاومت گیاه در مقابل خشکی،آفات و بیماریها   

>>کاملا محلول در آب

>>افزایش کیفیت میوه

>>افزایش مقاومت گیاه نسبت به تنش های سرمایی، خشکی و شوری

>>بهبود مقاومت گیاه نسبت به آفات و بیماری ها

>>فاقد هرگونه عناصر مضر مانند کلر

> نیترات پتاسیم

پتاسیم نیترات با فرمول شیمیایی KNO3  که به نام شوره نیز شهرت دارد، ماده‌ای است که به‌طور طبیعی در دیواره غارها به چشم می خورد. این ترکیب سفید رنگ است و یک اکسیدکننده تقریبا قوی به شمار می آید. روش ساخت آن بدین صورت است که نیتریک اسید را روی نمک های پتاسیم می ریزند تا شوره بدست آید و یا کلسیم کلرید را با نیترات آمونیم در آزمایشگاه ترکیب می کنند تا نیترات پتاسیم رسوب کند. البته روش های زیاد دیگری نیز برای تولید این ماده وجود دارد.

>> کاربردهای نیترات پتاسیم

>>اکسنده در پودر سیاه موتور موشک

>>ساخت بمب دودزا

>>کریستال و بلور سازی

>>آبکاری فلزات 

>>کودهای کشاورزی

>>لاستیک سازی

>>لعاب کاشی و سرامیک

>>نگهداری غذا و در تهیه داروها مانند خمیردندان ها

>>و همچنین در موارد پزشکی مانند مقابله با فشار خون کم یا زیاد، درمان آسم و…

>> کود نیترات پتاسیم

این کود از دو عنصر بسیار مهم نیتروژن و پتاسیم تشکیل شده است. از آنجا که خاک های کشاورزی تحت تاثیر تک کشتی متراکم قرار دارند اراضی اغلب با کمبود این عناصر مواجه هستند از طرفی آبیاری غلط و یا کیفیت پایین آب آبیاری، قابلیت استفاده گیاه از این عناصر را محدود می سازد. همه این عوامل مزید بر علت هستند تا خسارات جبران ناپذیری به محصولات کشاورزی وارد آید و کشاورز را با افت کمی و کیفی مواجه سازد. کود نیترات پتاسیم به صورت های مختلفی قابل استفاده است مانند: خاک مصرف، محلول پاشی برگی و استفاده در آب آبیاری. این کود برای باغات پسته، درختان میوه، محصولات سبزی و صیفی، سیب زمینی، توت فرنگی،  تنباکو، مرکبات، پنبه، موز، انبه، چمنزارها، نیشکر، کشت های هیدروپونیک و کشت های گلخانه‌ای مناسب است.

>> مزایای استفاده از کود نیترات پتاسیم

این کود دارای ۱۳ درصد نیترات و ۴۵ درصد پتاسیم بوده و ازت موجود در این کود باعث بهبود رشد رویشی و افزایش جذب فسفات ها،  پتاسیم، کلسیم و منیزیم می شود، پتاسیم موجود در کود سبب بهبود شکل ، رنگ و مقدار قند میوه و کیفیت محصول افزایش مقاومت به خشکی، شوری و آفات و بیماریها می شود. این نوع از کود بسیار حلالیت بالایی در آب و خاک داشته و در آن نسبت ازت به پتاسیم ۱/۳ است. بنابراین مصرف آن سبب افزایش گل‌دهی و میوه دهی می‌شود. همچنین استفاده از محلول رقیق شده نیترات پتاسیم  بر روی شاخ و برگ در طول رشد ميوه برای محصولات زراعی از سوی دیگر به دلیل رشد اغلب با تقاضای زياد K در زمان کاهش فعاليت ريشه و جذب مواد مغذی همزمان است. نیترات پتاسیم  معمولاً برای تولید گیاهان گلخانه ای و کشت هیدروپونیک نیز استفاده می شود.

> نیترات کلسیم

با فرمول شیمیایی Ca(NO۳)۲ یک ترکیب شیمیایی با شناسه پاب‌کم ۲۴۹۶۳ است. که جرم مولی آن ۱۶۴٫۰۸۸ g/mol می‌باشد. شکل ظاهری این ترکیب، جامد بی رنگ است. نیترات کلسیم در واقع یک نوع نمک سفید رنگ بدست آمده از کلسیم است که بسیار پرطرفدار است. نسبت به سایر مشتقات کلسیم مثل سولفات کلسیم، کربنات کلسیم و هیدروکسید کلسیم دارای قدرت محلول شوندگی زیادتری است و به همین دلیل مصارف زیادی نیز دارد.

>> کاربردهای نیترات کلسیم

>>در کشاورزی به عنوان کود کاربرد دارد.

>>در تولید کبریت به عنوان یک ماده اکسید کننده استفاده می شود.

>>در صنایع منفجره و مواد شیمیایی شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد.

>>برای ساخت وسایل آتش بازی کاربرد دارد.

>>ساخت لامپ رشته ای در صنایع سبک استفاده می شود.

>>به عنوان ماده اولیه در ساخت سایر ترکیبات نیترات استفاده می شود.

>>در تهویه فاضلاب برای کنترل آلودگی بو ، از نیترات کلسیم استفاده می شود.

>>یک ماده منعقد کننده بسیار رایج در تولید لاتکس است.

>>همچنین یکی دیگر از موارد مهم استفاده از این ترکیب در صنعت ساخت و ساز است ، جایی که از آن به عنوان جزئی از افزودنیهای تسریع کننده بتن استفاده می شود.

>> کود نیترات کلسیم

کود نیترات کلسیم یکی از نمک های پر مصرف کلسیم می باشد و به دلیل حلالیت بالای آن در آب بر خلاف سایر ترکیبات رایج کلسیم نظیر سولفات کلسیم،کربنات کلسیم و هیدروکسید کلسیم، مصارف زیادی دارد.این کود جهت تامین کمبود نیتروژن و کلسیم مورد استفاده قرار می گیرد و به دلیل جذب آسان و سریع به خوبی عوارض ناشی از کمبود کلسیم را برطرف میکند.

یکی از ویژگی های مهم کود نیترات کلسیم نسبت به سایر کودها این است که به راحتی از دسترس گیاه خارج نمی شود و کود نیترات کلسیم به مقدار زیاد جذب ریشه گیاه می شود و مقدار کمی به صورت جذب سطحی، جذب خاک می شوند. کود نیترات کلسیم منبع اصلی تأمین ازت محصولات باغی و زراعی در زمین کشاورزی است و جذب کاتیون های پتاسیم، کلسیم و منیزیم را بیشتر می کند.

>> مزایای استفاده از کود نیترات کلسیم

>>قدرت دیواره سلول ها را افزایش می دهد.

>>کیفیت محصول را افزایش میدهد و از پوسیدگی میوه ها جلوگیری می‌کند.

>>دوام محصول پس از برداشت افزایش می یابد.

>>تحمل گیاه را در برابر بیماری ها و آفات افزایش می دهد.

>>برای گیاهان پرمحصول شرایط مطلوبی را در اطراف ریشه ها فراهم می نماید.

>>تحمل گیاه در برابر تنش ناشی از گرما وسرما را بیشتر می‌کند.

> نیترات آمونیم

آمونیوم نیترات (AN) با فرمول شیمیایی NH4NO3 یک ترکیب شیمیایی است که به شکل یک جامد کریستالی سفید رنگ موجود است و به‌شدت در آب حل می‌شود. بیشترین استفاده آن به‌عنوان کود شیمیایی برای نیتراته کردن خاک کشاورزی و همچنین ماده منفجره است. آمونیوم نیترات یکی از قوی‌ترین مواد منفجره شناخته شده است ولی به علت خواص ویژه آن می‌توان گفت که از نظر امنیت نگهداری، ایمن‌ترین ماده منفجره شناخته شده‌است .همچنین این ترکیب مهمترین جز سازنده آنفو نیز می‌باشد. انفجارهای تصادفی آمونیوم نیترات از اوایل قرن بیستم میلادی جان بسیاری از مردم را گرفته‌است و بسیاری از کشورها به خاطر قابلیت سوء استفاده از این ماده به تدریج در حال جایگزینی این ترکیب در کاربردهای مصرف عمومی هستند.

>> کاربردهای نیترات آمونیم

در گذشته بیشتر برای ساخت بمب از آن استفاده می‌شده است ولی امروزه در صنعت کشاورزی از آن استفاده می شود. تولید این ماده در غلظت های متفاوت منجر به کاربردهای زیر شده است:

>>کاربرد انفجاری در معادن رو باز

>>تولید رنگ

>>آفت کش

>>گاز بی هوشی و اکسیدکننده ها

>>حفظ مواد غذایی

>>مصارف کشاورزی

>>ماده منفجره

>> کود نیترات آمونیم

کود نیترات آمونیوم اولین کود نیتروژن جامد (N) بود که در مقیاس وسیع تولید شد. تولید گسترده این کود از دهه ۱۹۴۰ آغاز شد هنگامی که در جنگ برای تولید مهمات مورد استفاده قرار گرفت. پس از پایان جنگ جهانی دوم ، نیترات آمونیوم به عنوان یک کود تجاری در دسترس قرار گرفت. تولید نیترات آمونیوم نسبتاً ساده است و از واکنش گاز آمونیاک با اسید نیتریک تولید می شود.

این کود یکی از کودهای شیمیایی ارزان‌ قیمت مورد استفاده در کشاورزی است که کشاورزان برای نیتراته کردن خاک زمین‌های زراعی از آن استفاده می‌کنند. لازم به ذکر است که استفاده آسان و محتوای زیاد مواد مغذی در نیترات آمونیوم آنرا به عنوان یک کود محبوب ازته تبدیل کرده است. بخش نیترات این کود می تواند در شرایط مرطوب فراتر از منطقه ریشه حرکت کند. همچنین نیترات می تواند در شرایط بسیار مرطوب به گاز اکسید نیتروژن تبدیل شود.

>> مزایای استفاده از کود نیترات آمونیم

>>یک کود پایدار است و در فرایند تبخیر از بین نمی رود. (یعنی نیتروژن آن آزاد نشده و به داخل اتمسفر برنمی‌گردد.)

>>به صورت مستقیم برای گیاه قابل جذب است.

>> کاملا محلول در آب است.

>>قیمت پایین‌تری نسبت به دیگر کودهای موجود در بازار دارد.   

>>همچنین عملکرد مؤثرتری در بهبود کیفیت و رشد بسیاری از محصولات کشاورزی به خصوص پسته، مرکبات، یونجه، ذرت، کلزا، پنبه، سیب زمینی، برنج و گندم از خود نشان می‌دهد.

گروه صنعتی فاپکو تولیدکننده‌ی انواع کودهای نیتروژن با بالاترین تکنولوژی روز دنیا و بهترین کیفیت، در بسته بندی های مورد نیاز شما با وزن و مقدار دلخواه می‌باشد. برای مشاوره قبل از خرید و یا ثبت سفارش کافیست از طریق راه‌های ارتباطی با کارشناسان شرکت تماس حاصل فرمایید.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.