امروزه تغییرات وسیع و سریع تکنولوژی و فناوری، منجر به تغییر نیازهای مشتریان صنایع گوناگون گردیده است. در این شرایط عدم تطبیق شرکت ها با نیازهای بروز مشتریان و نیاز آنها به ارتقاء تواناییها و محصولات خود، منجر به روی آوردن صنایع گوناگون به شرکتهایی است که در زمینه طراحی فرآیند فعالیت میکنند.
<< آنچه در این مقاله خواهید خواند:
>>>>1.فرآیند چیست
>>>>2.طراحی فرآیند
>>>>3.مراحل کلی طراحی یک فرآیند
>>>>>>>>1.3. مشکل را شناسایی کنید
>>>>>>>>2.3. درک کامل ابعاد و جزییات مشکل ایجاد شده
>>>>>>>>3.3. یافتن ایده حل مشکل
>>>>>>>>4.3. ارزیابی ایدهها
>>>>>>>>5.3. ایجاد نمونه اولیه و آزمایش
>>>>>>>>6.3. گفتوگو پیرامون راهحل و نتیجهگیری
>>>>4.شیوههای بهرهگیری صنایع مختلف از طراحان فرآیند
>>>>>>>>1.3. مشاوره و طراحی فرآیند کارخانجات نوپا
>>>>>>>>2.3. مشاوره تخصصی فرآیند خطوط تولید
>>>>>>>>3.3. بهینه سازی و ارتقاء
> فرآیند چیست
فرآیند مجموعهای از مراحل و فعالیتهای هدفمند و مرتبط با هم است که با استفاده از زیرساختها و روشهای خاص و ضمن مصرف منابع تعریف شده یک یا چند ورودی را به یک چند خروجی (نتیجه) هدفمند تبدیل میکند. یک فرایند کسب وکار شامل مجموعهای از فعالیتها است که در یک محیط سازمانی و فنی اجرا میشوند. این فعالیتها به منظور رسیدن به اهداف کسب و کار با هم ترکیب میشوند. نکته اساسی که درباره فرایند وجود دارد این است که هر فرایند از طریق تبدیل یک یا چند ورودی به یک یا چند خروجی، برای مشتریان یا ذینفعان داخلی و خارجی سازمان، ارزش ایجاد میکند. ایجاد ارزش و ارزش آفرینی موضوع اساسی در تعریف، تحلیل و بررسی فرایندها است.
> طراحی فرآیند
طراحی فرآیند در اصطلاح، روشی است که بتوان با آن ماده ای را از حالتی به حالت دیگر تغییر شکل داد و مهندس طراح فرآیند کسی است که روش این تغییر و تحول را طراحی و مهندسی میکند. طراحی فرآیندهای شیمیایی و طراحی تجهیزات فرآیندی و بررسی مسائل ایمنی در فرآیندهای شیمیایی از کاربردهای طراحی فرآیند است. همچنین صنایعی که وابسته به نفت خام یا فرآوردههای پالایشگاه و یا صنایع پتروشیمیاند، بطور مستقیم یا غیر مستقیم وابسته و نیازمند طراحی فرآیند در ابعاد و مقیاسهای گوناگوناند.
در گذشته، طراحی فرآیندها، ماشین آلات فرآوری و صنایع گوناگون بیشتر به صورت تجربی و صنعتی بوده، ولی امروزه از اصول مهندسی کاربردی و مسائل اقتصادی مبتنی بر قوانین مدرن مهندسی شیمی استفاده میشود. طراحی فرآیند و کارخانههای شیمیایی به طور گستردهای در توسعه کارآمد صنایع پتروشیمی و شیمیایی نقش داشته است که این امر با توجه به تولید حجم انبوهی از کالاهای صنعتی و محصولات مصرفی، صرفه اقتصادی بسیاری را همراه دارد.
> مراحل کلی طراحی یک فرآیند
>> مشکل را شناسایی کنید
بیان مسأله، ابعاد و مشکلات ایجاد شده، دقیقا روی کدام بخش و رفع کدام مشکل کار می کنید.
>> درک کامل ابعاد و جزییات مشکل ایجاد شده
یافتن الزامات طراحی و اهداف، پیشینه تحقیق و نیازهای مشتری.
>> یافتن ایده حل مشکل
نه نگفتن به ایدههای خلاقانه و طوفانی، در نظر گرفتن تمام راهحلهای ممکن و ناممکن، ایجاد طرح اولیه از هر ایده برای بحث و تبادل نظر.
>> ارزیابی ایدهها
آیا طرح اولیه خواستهها را ارضاء میکند، بررسی نقاط قوت و ضعف طرحهای اولیه، مشخص کردن ایدههای بهتر از دیگران با استفاذه از یک معیار مناسب و انتخاب آنها.
>> ایجاد نمونه اولیه و آزمایش
تهیه نقشه های فنی دقیق، رسم مدل های ریاضی و کامپیوتری، ساخت مدل فیزیکی و تست الزامات خواسته شده.
>> گفتوگو پیرامون راهحل و نتیجهگیری
به اشتراک گذاشتن راهحل، توجیه بهترین راهحل با استفاده از دادههای جمعآوری شده، تهیه و ارائه داکیومنتهای فرآیند طراحی.
> شیوههای بهرهگیری صنایع مختلف از طراحان فرآیند
> مشاوره و طراحی فرآیند کارخانجات نوپا
طراحي يك واحد صنعتی و كارخانه مطابق با نوع توليد از اولين دغدغه هاي صاحبين صنایع بوده و از طرفی ضوابط الزام آور ابلاغی از سوی مراجع تابعه مانند شرکت شهرک های صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی، سازمان غذا و دارو و همچنین وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر حساسیت موضوع می افزاید. با توجه به تنوع تولید در واحد صنعتی و كارخانه ها و همچنین تفاوت عمده در طراحی آنها دشواری طراحی آشکار می شود. طراحي این واحدها مطابق با تحقق كامل خواسته هاي كارفرما و ضوابط مربوطه، یک طرح ایدآل است که باید از طریق یک تیم طراحی صورت پذیرد.
>> مشاوره تخصصی فرآیند خطوط تولید
کارخانجات و صنایع بزرگ و کوچک طی فرآیند تولید و خدمات با مشکلات فنی ، تخصصی و تکنیکال مواجه می شوند که منجر به افت و کاهش عملکرد و بازدهی می گردند. در اغلب این مجموعه ها بررسی مشکلات فنی در حوزه تجهیزات صنعتی، تاسیسات و ماشین آلات در حال استفاده، خارج از حوزه تخصصی آنها می باشند که باعث ایجاد مشکلاتی در روند فعالیت های کاری و مدیریتی آنها می گردد. بدون دانش و تجربه فنی و تخصصی، تجهیزات صنعتی و ماشین آلات، ابزارهایی خواهند بود که زمان خرابی، کارایی خود را از دست می دهند.
>> بهینه سازی و ارتقاء
در بسیاری از صنایع با گذشت زمان ماشین آلات و تجهیزات صنعتی دچار افت کارایی می گردند. این گونه موارد با افت کیفیت محصولات تولیدی، افت ظرفیت تولید و گاها با توقف خط تولید، افزایش زمان تعمیر و نگهداری، افزایش مصرف انرژی و غیره همراه است. این دلایل باعث به وجود آمدن هزینه های بالایی به مجموعه تحمیل می نماید.
با توجه به اهمیت بالای فرآیند رسیدن به یک محصول در افزایش بازدهی یک شرکت و تفاوتهای عمده میان آنها، نمی توان یکی از آن ها را به جای دیگری به کار گرفت. آشنایی با این فرآیندها و انتخاب فرآیند مناسب برای سازمان تولیدی، یکی از اولین قدم ها در شروع فرآیند تولید و یا انجام پروژههای مختلف می باشد. در همین راستا و در جهت بهینه سازی، ارتقا و انطباق محصولات با نیازهای مشتریان، گروه صنعتی فاپکو با تکیه بر دانش، تخصص و تجربه اندوخته خود و به منظور تقویت و ترمیم فرآیندهای خطوط تولید اقدام به ارائه خدمات مشاورهای، ارائه گزارش و تهیه مستندات تخصصی، معرفی تجهیزات صنعتی مورد استفاده درخطوط تولید طبق استاندارهای مورد نیاز و غیره در قالب مهندسی فرآیند تولید نموده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا دریافت خدمات از طریق راههای ارتباطی با متخصصین و مشاورین ما در ارتباط باشید.